Po raz pierwszy w Polsce, specjalnie na festiwalu stworzymy foodhall. Razem z Foodhall Montownia zapraszamy na 12 stoisk do kuchni z całego świata, a przed AmberExpo stanie specjalnie przygotowana strefa foodtrucków.
Foodhall Montownia to przestrzeń, w której na ponad 1000 mkw znajduje się wspólna jadalnia, dwadzieścia restauracji z kuchnią z całego świata, a także ogromny bar w samym sercu pomieszczenia – dzięki niezwykłej lokalizacji i bogatej ofercie, jest to najciekawszy foodhall w Polsce.
W halach AmberExpo, pomiędzy Gdańsk Stage i Theatre Stage, pojawi się pierwszy mobilny foodcourt w Polsce – niezwykła przestrzeń, w której przez cały czas trwania festiwalu będzie można skorzystać z oferty gastronomicznej kilkunastu lokali.
Partnerem strefy jest Selgros.
AMAZONIA
Amazonia Grill to koncept fusion gastronomii latynoskiej i hiszpańskiej – w serwowanych potrawach przenikają się smaki, zapachy i tekstury obydwu kuchni. Specjalnością miejsca jest paella z owocami morza – jedno z najsłynniejszych dań kuchni hiszpańskiej – a jej niesamowity, morski aromat zabierze Was w egzotyczną podróż kulinarną. To potrawa idealna do food-sharingu w gronie przyjaciół i wspólnej celebracji.
BANDITOS
Skład Banditos to Paweł Raszke i Łukasz Kawałko, szef kuchni. Obaj gotują i podróżują, ale pomysł na knajpę przywiózł Paweł, odwiedzając z deską meksykańskie plaże. Projekt Banditos otworzyli w 2019 roku. Wielokrotnie zjeździłem Meksyk. Kuchnia tam jest prosta i ciekawa, a przy okazji ma wiele opcji bezglutenowych, bo placki bazują na kukurydzy. Chcieliśmy przenieść lokalne smaki na polskie podniebienia. – tłumaczy.
CHURROS AMIGOS
Pyszne hiszpańskie pączki w formie długich paluchów, przygotowywane na świeżo, przy kliencie. Wybierz swoje churros z cukrem pudrem, cynamonem lub gorącą nutellą. Najlepiej smakują ze wszystkim dodatkami!
FIORI PASTA E PIZZA
Pizza rzymska na kawałki i pizza klasyczna, pasta robiona na żywo w otwartej kuchni, sycylijskie arancini i zimny sorbet z cytryn, które rosły na drzewach w Sorrento. Na barze klasyczne włoskie koktajle z twistem, nad głową sufit w kwiatach i ciepłych światełkach, na ścianie Trzy Gracje – Botticelli w lokalnym wydaniu.
MELTED
To jedyna kuchnia w Polsce, która bazuje na świeżo roztapianym serze rodem z Alp i wysokiej jakości dodatkach. Raclette to danie wywodzące się z kuchni alpejskich pasterzy – solidna, górska potrawa z pogranicza Francji, Włoch i Szwajcarii. Roztopiony ser z prostymi dodatkami, do tego wino – alpejski food porn. Jak mówi Aleksander Gajdus, właściciel i szef kuchni w Melted: Jedzenie ma dawać przyjemność. Moja kuchnia jest oparta na przyjemności jedzenia prostych dań z roztopionym serem w głównej roli.
NOOD-LEE
To projekt istniejący od 2017 roku, skupiający się głównie na food trucku. Serwuje makarony z woka, na bazie świeżych warzyw z dodatkiem wołowiny, kurczaka i wieprzowiny, a w wersji wege z tofu.
SEASIDE STREET FOOD
Nadmorskie jedzonko w chrupiącej tempurze. Kalmary, krewetki, a może kurczak? Wszystko obtoczone w lekkiej tempurze i usmażone na złocisty kolor; do tego świeże dodatki i pyszny sosik… Smakołyki z morskim vibe’m!
SEXY BULL
Czy burger może być sexy? Oczywiście! Zmysłowo chrupiąca bułka, 100% rozpływającej się w ustach, soczystej wołowiny i smakowite dodatki sprawiają, że burgery z Sexy Bull zniewalają smakiem. Serwowane ze szlachetnym prosecco, są jak obietnica wspaniałej nocy.
SZAFRAN
W Szafran jesteśmy dumni z wykorzystywania tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Łącząc najwyższą jakość i świeże składniki tworzymy głęboką, kulinarną podróż. Nasz zespół doświadczonych kucharzy poświęca się zachowaniu bogatego dziedzictwa kulturowego kuchni afgańskiej, dbając jednocześnie o to, aby każde danie było przygotowane z miłością i starannością.
THE FRY
Najlepsze frytki powstają z najlepszych ziemniaków! W The Fry używamy wyselekcjonowanych odmian prosto z pola. Frytki smażymy w wysokiej jakości oleju roślinnym. Do tego oryginalny sos belgijski – nie tylko ketchup lub majonez. Są też loaded fries, czyli frytki z dodatkami: domowym sosem serowym z cheddara, kwaśną śmietaną, sosem słodko-kwaśnym, szczypiorkiem albo boczkiem. Są i bataty. A na słodko churrosy jak z hiszpańskiej churrerí.
FOODTRUCKI
3MIEJSKI FOLKLOR
3miejski Folklor – fura kura znana od 8 lat z trójmiejskich ulic. Znajdziecie w niej kaszubskie kurczaki z miejskim twistem świeżych dodatków i sosów, zawinięte w pszenną tortille.
BELGIJKI
To jeden z pierwszych food trucków w Polsce i pierwszy serwujący frytki belgijskie. Grube, z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Podają je w specjalnych rożkach, a ziemniaki sprowadzają z Belgii. Serwują je z sosami własnej produkcji, których w spisie mają ponad 60 rodzajów i nie można ich znaleźć nigdzie indziej!
FOOD CAB
Żółta nowojorska taksówka z pysznymi grillowanymi bułkami! Świeże pieczywo, oryginalne składniki, aromatyczne sosy, a wszystko to podane w formie nie wymagającej zaangażowania obu rąk i miliona serwetek. Naszą specjalnością jest „Nowy Jork” – kanapka z pastrami, serem, ogórkiem kiszonym i sosem rosyjskim, który sami przyrządzamy. Oprócz tego kilka klasycznych propozycji: “Buffalo” i “Waszyngton” oraz kanapka wegańska. Musicie spróbować!
KUCHNIA WENEZUELSKA
Serwujemy okrągłe placki z mąki kukurydzianej, bardzo popularnie w Wenezueli. Podawane prawie do wszystkich posiłków zamiast chleba – zjecie u nas placuszki z wołowiną, kurczakiem, pulled porkiem, szynką, jajkiem i w wersji wege!
TRADITIONAL HUNGARIAN LANGOS
Lángos to węgierska specjalność kulinarna, podpłomyk smażony w głębokim tłuszczu. Jest popularny przez cały rok, spożywany na świeżo i na ciepło, podawany z kwaśną śmietaną i tartym serem, szynką lub kiełbasą, cukrem cukierniczym lub konfiturą. Często też bez dodatków, po prostu nacierany oliwą, czosnkiem lub masłem.